суботу, 2 квітня 2022 р.

АКТУАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЗНО-2022


 

ДПА для учнів 11 кл. СКАСОВАНО, А ВСТУПНА КАМПАНІЯ-2022 ВІДБУДЕТЬСЯ ЗА СПЕЦПРОЦЕДУРОЮ

Шановні  випускники, батьки! Через ганебні загарбницькі дії Росії проти України наше звичне життя змінилося, ми вимушені захищати свою землю, своїх близьких і рідних, свої оселі. Очевидно, що більшість запланованих заздалегідь заходів у цій ситуації не можуть відбуватися, а будуть проводитися пізніше або й узагалі будуть скасовані. Знаємо ступінь вашого хвилювання,  відстежуємо усі актуальну інформацію щодо вступної кампанії -2022.

Далі надаємо деякі узагальнення та посилання на джерела:

 

1.      Раніше ми повідомляли, що пробне ЗНО не буде проводитися в березні поточного року. Значна кількість учасників пробного ЗНО уже сьогодні ініціюють перерахунок коштів, що залишилися від підготовлення до тестування, на потреби держави або хочуть дізнатися про терміни їхнього повернення. УЦОЯО повідомляє, що  вони не банківська установа, тож не зможуть автоматично перерахувати кошти у відповідні фонди. Водночас, коли  буде відпрацьовано механізми вступної кампанії (про доцільність пробного ЗНО), інформацію буде розміщено на сторінках учасників пробного ЗНО на сайті УЦОЯО форму погодження із перерахунком коштів в один із фондів для порятунку України. Ті учасники, які готові будуть віддати кошти у зазначений фонд, повідомлять про своє бажання через форму, для інших – повернення коштів відбуватиметься відповідно до спеціальної процедури. 

https://testportal.gov.ua/ukrayinskyj-tsentr-informuye-zno-probne-zno-yevi-yefvv

 

2.      24 березня 2022 року відбулося засідання Верховної Ради України, де було підтримано законопроєкт №7132, за яким здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації (ДПА).

 

Крім того, цим законопроєктом передбачено, що у 2022 році прийом на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра буде здійснюватися в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Наразі Комітет з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України плідно співпрацює з Міністерством освіти і науки України, з представниками вищої і загальної середньої освіти із розроблення Порядку зарахування до закладів вищої освіти у 2022 році, тобто документа, який би відповів на всі ті питання, що є актуальними для вступників. Попередньо розглядається можливість проведення тестування в комп’ютерному форматі.

Міністр освіти Сергій Шкарлет підкреслив, що завдяки цифровізації буде створено максимально безпечні умови для учасників вступної кампанії, аби вона пройшла на засадах доброчесності, а прагнення вступників були реалізовані на засадах максимальної прозорості.

 

            3 Якщо ви зареєструвалися для участі в ЗНО  ви є потенційним учасником вступних іспитувань до закладів вищої освіти. Випускники Краматорської української гімназії усі зареєстровані та отримали сертифікати. Ви вже маєте сертифікат учасника ЗНО, тож зможете заходити на свою  Інформаційну сторінку (логін і пароль для входу розміщено на сертифікаті), аби отримати всю актуальну інформацію щодо подальших дій, яка стосуватиметься саме вас. Коли потрібно буде зайти на Інформаційну сторінку, ми повідомлятимемо на нашому сайті

4.      У 2022 році буде проведений Національний мультипредметний тест (НМТ) для здобуття вищої освіти.

Бакалаврат

Для вступу на бакалаврат потрібні результати тесту + мотиваційний лист + заява. Подання документів і підтвердження місця навчання буде здійснюватися через інтернет.

Коледж та деякі спеціальності

Для вступу в коледж та ЗВО для деяких спеціальностей буде проведений творчий конкурс.

Вступна кампанія 2022 року має бути максимально безпечною та  цифровізованою, а вступні випробування – прозорими та в рівному доступі.

5.      Чому абітурієнти складатимуть 3 предмети на ЗНО-2022?

https://life.pravda.com.ua/society/2022/04/1/248066

У програму тестування увійшли лише 3 предмети: українська мова, математика та історія України.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет пояснив, чому в МОН обрали саме такі дисципліни, під час брифінгу 1 квітня."Ми намагалися зберегти ті основи ЗНО, які вже багато років є беззаперечним інструментом довіри батьків і нашої студентської молоді щодо вступу.Ми заклали такий первинний, але спрощений аналог ЗНО – так званий Національний мультипредметний тест для вступу та здобуття вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти", – сказав Шкарлет.

Українська мова, математика, історія України – це предмети, які вивчають всі у приблизно однакових умовах, пояснює міністр.

Українська мова та математика – це обов’язкові предмети Державної підсумкової атестації з високою прогностичною валідністю.

Історія України – принципово важлива під час війни.

"Ми в обов'язковому порядку хотіли зберегти її в частині національного мультипредметного тесту", – сказав Шкарлет.

Отже,  для вступників розроблять національний мультипредметний тест з трьох предметів:

·         української мови,

·         математики,

·         історії України.

Завдань з української літератури не буде.

Загалом учасники ЗНО повинні виконати 60 завдань за 80 хвилин.

Зовнішнє незалежне оцінювання проводитиметься офлайн – так само, як минулі роки.

https://life.pravda.com.ua/society/2022/04/1/248064

Випускники повинні будуть прийти до визначеного в районі місця проживання (або тимчасового перебування) центру тестування і скласти іспит. Враховуючи воєнний стан в країні і високу ймовірність повітряних тривог у різних регіонах, тестування не буде проводитися в один день і в один час.

Майбутні вступники матимуть на проходження тесту мінімум 10 днів (без урахуванням можливої додаткової сесії), розповів голова профільного комітету ВР Сергій Бабак.

Щоразу варіанти завдань будуть різними, аби забезпечити прозорість результатів.

"Це буде тривати 10-15 днів. Також можуть бути додаткові сесії. Якщо ми умовно вийдемо на цифру у 10 днів, то буде 10 варіантів тестів. Тобто, буде 10 можливостей скласти тест.

Якщо дитина не може фізично прийти і скласти ЗНО сьогодні, це можна зробити в інший день. Щоразу питання будуть змінюватися, тому недобросовісно виконати завдання можливості не буде.

Ми намагалися поставити випускників у максимально рівні умови", – підкреслив Бабак.

Очільник відомства також розповів, як буде оцінюватися мультидисциплінарний тест:

"Оцінка буде відповідати чинним програмам ЗНО і результат кожного зі складників тесту буде подаватися у тестових балах, а також за шкалою 100 – 200".

             6. Безпека під час тестування. Якщо під час тестування розпочнеться повітряна тривога, то проведення мультипредметного іспиту призупинять, а його учасники мають перейти у безпечне місце.

              7. Чому ЗНО не проводитимуть онлайн?

За словами голови профільного комітету ВР, можливість проведення ЗНО онлайн розглядалася цілком серйозно.

"Питання, в яке ми вперлися як в скляну стелю – це проблема з автентифікацією дитини.Також ми боїмося, що якщо дозволити складати ЗНО онлайн, то всі будуть це робити онлайн", – пояснив Бабак.  У такому разі технічне навантаження неминуче, адже десятки тисяч дітей будуть підключені одночасно."У когось обов'язково можуть бути перебої зі зв'язком. Буде купа скарг на поганий інтернет. Тому ми зробимо офлайн", – підкреслив очільник профільного комітету."Це є основною умовою створення пункту тестування. Після оголошення про відбій повітряної тривоги всі учасники можуть долучитися до продовження ЗНО", – наголосив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

                     8. Вступна кампанія-2022

За словами Сергія Бабака, загалом цього року механізм вступу до закладів вищої освіти такий самий, як і в минулих роках. Єдина відмінність – тепер сертифікатів про проходження ЗНО буде не чотири, а один."Будуть такі ж електронні заяви й така ж електронна база. Просто замість чотирьох сертифікатів ЗНО буде підвантажуватися один – про проходження мультидисциплінарного тесту", – зазначив голова комітету ВР.

Також абітурієнти для вступу мають подавати мотиваційний лист – документ, у якому пояснюють причини, з яких вважають себе найкращими кандидатами для вступу на відповідну навчальну програму конкретного університету.

Зазвичай такий лист має мінімальну вагу і потрібен лише для того, щоб надати перевагу умовно одному з двох вступників, які набрали однакову кількість балів ЗНО. Раніше такі збіги були рідкісним явищем, але не цього року.

При вступі в умовах війни мотиваційний лист матиме дещо вищу цінність, адже випускники здаватимуть не чотири предмети, а один. Отже, ймовірність того, що кількість вступників з однаковими балами зросте – вища, пояснює Сергій Бабак.

Подання документів, співбесіди, творчі конкурси, фахові іспити і підтвердження місця навчання зможуть відбуватися з будь-якої точки світу, повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. Атестат, медаль, призові місця в олімпіаді не будуть впливати при вступі.

                          9. Порогові бали

Міністр освіти і науки також розповів про порогові бали при вступі на різні спеціальності:

для вступу на основі загальної середньої освіти (державне замовлення) – не менше за 125;

для медичних спеціальностей, зокрема стоматологія (222, 228), педіатрія – 150 (за винятком вступників за конкурсним балом більше 175 балів);

для здобуття освітнього рівня магістра за спеціальністю фармація, промислова фармація (226) – 130 балів;

для спеціальностей галузей право (08), публічне управління, адміністрування (28), міжнародні відносини (29) – 140 балів.

                           10. Хто може видавати атестат?

Свідоцтво про повну загальну середню освіту може видавати як школа, що знаходиться у місті постійного проживання дитини, так і заклад освіти, куди її зараховано тимчасово, розповів голова комітету ВР з питань освіти і науки Сергій Бабак.

Для того, щоб отримати документ, необхідно зв'язатися з керівниками шкіл. Одна з них має зробити замовлення на свідоцтво."Тому потрібно зареєструватися у школі, де тимчасово проживаєте. Можете обрати будь-який заклад освіти, можна доєднатися до будь-якої онлайн-школи, що є на сайті МОН, особливо якщо ви за кордоном", – наголосив Бабак.

                           11. Чи буде враховуватись середній бал атестата?

За словами Олега Шарова, цього року середній бал атестата при вступі враховуватися не буде, незважаючи на те, що закон України про вищу освіту передбачає врахування цих балів."Умови видачі документів про освіту, зокрема свідоцтв про повну загальну середню освіту, про базову загальну середню освіту, цього року дуже різні.Оцінки можуть бути "випадковими", які нічим не можна обгрунтувати, тому що дитина приїхала з іншого регіону України. Щоб не ставити дітей в абсолютно різні та несправедливі умови, ухвалено рішення не враховувати результати середніх балів документів про освіту", – пояснив генеральний директор Директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН.    https://life.pravda.com.ua/society/2022/04/1/248064

 

 

Нагадую, що всю достовірну інформацію ми  відстежуємо  на сайті УЦОЯО, ДРЦОЯО

https://testportal.gov.ua/vazhlyva-informatsiya-dlya-vstupnykiv-i-kerivnykiv-zakladiv-osvity

 

Хочемо подякувати Збройним Силам України, бійцям територіальної оборони, рятувальним службам, медикам, працівникам соціальної інфраструктури за життя!

Усе буде Україна!

ДОПОМОЖІТЬ ДИТИНІ ПОВЕРНУТИСЯ ДО НАВЧАННЯ: 5 ПРОСТИХ КРОКІВ

Навіть на відносно безпечних територіях дітям досить складно зібратися і повернутися до навчання. Загальна напруга у суспільстві та почуття невизначеності безумовно впливають на психологічний стан дитини. Хороша новина в тому, що дитяча психіка дуже життєздатна. А сталий розклад дня та розумова активність дають внутрішню опору, що допомагає пройти воєнний період. Як допомогти дитині включитися у навчальний процес?

Крок № 1.
Будьте для дитини стабільним дорослим

Психіка дітей і підлітків має величезний резерв самовідновлення і саморегуляції. Більшість дітей повертаються до норми після травматичної події без професійної допомоги психологів просто завдяки підтримці і турботі близьких.

Тому важливо пам’ятати: діти повністю відчувають емоційний стан дорослих, навіть якщо дорослі про це не говорять. Дорослий (на думку дитини) є стабільною опорою і захистом і формує модель для наслідування, правильної поведінки і емоційної регуляції. Тому якщо ви бачите, що дитина занадто знервована — варто стабілізувати власний емоційний стан.

Крок № 2.
Створіть для дитини безпечне місце

Дуже складно зосередитися, коли навколо тебе купа людей. Тому необхідно створити для дитини місце, де вона могла б навчатися. Це може бути кухня або куток у загальній кімнаті. Головне — не відволікати дитину, не обговорювати у цей час війну, не дивитися новини. Ідеально — залишити учня або ученицю самими у приміщенні.

Крок № 3.
Організуйте рутину

Звична діяльність допомагає впоратися з тривогою. Вчіться домовлятися з дитиною і встановлюйте разом прості й зрозумілі правила. Наявність домовленостей окреслює кордони і допомагає взаємодіяти. А сталий розклад навчання дуже у цьому допомагає.

Крок № 4.
Встановлюйте ліміти і дисципліну у поведінці як і в довоєнний час

Підліткам, та й усім дітям, необхідні межі та впевненість у тому, що дорослі довкола як і раніше здатні захистити його. Встановлюйте зони, де дитина може сама планувати і контролювати свою діяльність. Підлітки самі мають відчувати зону свого контролю. Тож якщо дитина хоче самостійно обирати місце, де вона продовжить навчання — дослухайтесь до неї. Сьогодні чимало організацій відкрили доступ до онлайн уроків, тож дайте дитині можливість обрати.

Не рятуйте дитину у повсякденних труднощах. Уміння вирішувати життєві проблеми знадобиться їй у майбутньому. Навчіть дитину робити висновки та передбачати наслідки своїх дій. Навіть в умовах війни.

Крок № 5.
Вчіть дитину впевненості у собі та своїх діях

Самооцінка включає дві складові: мої переконання про себе і те, що, як на мене, інші думають про мене. Розвиток почуття власної гідності дитини — тривалий і безперервний процес, який буде найуспішнішим, якщо дотримуватися таких правил:

·     Виявляйте інтерес до дитини та заохочуйте її розповідати про себе.

·     Хваліть дитину. Похвала — це найшвидший шлях до підвищення самооцінки дитини.

·     Наголошуйте на унікальності дитини, не порівнюйте її з іншими. Порівняння знижують почуття власної гідності.

·     Створюйте ситуацію успіху дитини, дозвольте їй допомагати вам або іншим.

·     Не забувайте обіймати дитину і казати їй, що ви її цінуєте, що вона важлива для вас, що вам подобається разом проводити час.

·     Будьте обережні з критикою, оцінюйте поведінку, але не дитину.

·     Будьте поруч із дитиною, коли їй погано. Допоможіть їй впоратися з почуттями та емоціями, підкажіть, як подолати неприємні відчуття.

·     Визнавайте свої помилки, переконуйте дитину в тому, що всі іноді помиляються, адже це частина життя. Вибачайтеся перед дитиною, якщо ви зробили щось не так. Вибачення та вміння визнавати свої помилки свідчить не про слабкість людини, а про її впевненість у собі.

 

ЯК НАВЧАЄМОСЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ЧЕКЛИСТ УЧИТЕЛЯ НА ДИСТАНЦІЇ.


  

З 28  березня у закладах нашого міста відновлено начальний процес. У Краматорські        українській гімназії також поновлено навчально-виховний процес.  Зрозуміло, що під час війни у звичному режимі  робити це непросто, але ми знаємо, як зараз важливо навчатися та  вносити елементи такого звичного для нас у мирному житті процесу, як навчання. Ми завжди важко переносимо невизначеність. Особливо якщо вона пов'язана із небезпекою. У стані невизначеності мозок починає працювати в режимі стресу і стає важко ухвалювати рішення. Незважаючи на те, що невизначеність зараз є частиною нашого життя, деякі речі зробити можна і варто. Дотримуватися  рутини –  одна із них.  Щоденні звичайні процедури  допоможуть утримати почуття стабільності. Ми будемо робити це  відповідально та наполегливо, щоб потім, після перемоги, відбудовувати, відновлювати, налагоджувати наше  нове життя.

Війна  стала серйозним викликом для родин з дітьми: частина  вимушено виїхала, частина – облаштувала  безпечні місця в нашому рідному місті. У будь-якому випадку  ми   будемо налагоджувати  звязок з кожним учнем, де б ви зараз не були. Для цього ми використовуємо звичні для нас інструменти,  у тому числі й єдину електронну  освітню  платформу «Нові знання».

Чинне законодавство не встановлює жодних територіальних обмежень щодо робочого місця  в умовах дистанційної роботи. Отже, педагогічні працівники нашого закладу з використанням дистанційних технологій будуть здійснювати педагогічну діяльність.

Тож тримаймо стрій! Разом ми – сила.

     Шановні батьки, діти! Ви також можете використовувати можливості  платформи   Всеукраїнська школа онлайн

Зараз на платформі викладено вже 2200 уроків і тестів за шкільною програмою. Окремою перевагою є наявність віртуального класу, де вчитель може відслідковувати прогрес учнів та запрошувати їх до навчання. Це ідеальний варіант для дітей, які зараз можуть перебувати у різних куточках України.

Платформа безкоштовна та доступна 24/7 як в Україні, так і за кордоном. Як правильно організувати таке навчання (методичні рекомендації для вчителів) можна переглянути тут: https://lms.e-school.net.ua/guide.

Щоб зробити навчання ще доступнішим, кожен учень і вчитель зможуть завантажити на свій смартфон чи планшет мобільний додаток «Всеукраїнська школа онлайн». Тож користуючись ВШО в мобільному додатку, учні суттєво оптимізують трафік мобільного інтернету. Ще один плюс додатка ВШО — зручний інтерфейс.

Також можна завантажувати і надсилати учням на мейл чи у Viber матеріали для самопідготовки просто з платформи ВШО. Ці матеріали ви можете опрацьовувати разом з учнями на відеоконференціях через Zoom чи Google Meet.

Можна долучитися до ініціативи ГО «Смарт Освіта». Викладачі з усієї України проводять безкоштовні уроки для учнів різного віку. Головна їхня перевага — інтерактивність. Тут учні пишуть казки, вивчають комп’ютерні ігри та розглядають сузір’я. Кожен урок — абсолютно унікальний, а їхній розклад можна переглянути за посиланням.

Ще одну можливість реалізовують у UK College of English. Тут англомовні іноземні волонтери поліпшують англійську українських дітей, щоб після війни вони мали рівні можливості із закордонними однолітками. Уроки проходять у zoom, а дізнатися більше можна тут.

Для найменших: казки та аудіоісторії

Видавництво Старого Лева анонсувало безкоштовний доступ до казок за посиланням. Також компанія відкрила доступ до десятків відео, де свої твори читають улюблені дитячі письменники