четвер, 9 листопада 2017 р.

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ












 День украї́нської писе́мності та мо́ви — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
   За традицією у цей День покладають квіти до пам'ятника Нестору-літописцю; визначають найкращих популяризаторів українського слова; заохочують видавництва, що випускають літературу українською мовою; стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика - конкурс проводиться за підтримки Міністерства освіти України і Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників - понад 5 млн з 20 країн світу. На честь Дня української мови  відбудеться традиційний Всеукраїнський диктант національної єдності.
 Педагоги та учні Краматорської української гімназії долучаються до святкування, беруть активну участь у всіх запланованих заходах, створюють незабутню творчу атмосферу в навчальному закладі.
   Народна мудрість стверджує: скільки знаєш мов, стільки разів ти людина. Ми впевнені, що без рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури. «Мова – це душа народу, а народ без мови – не народ», – говорив Володимир Сосюра.
 З гідністю і шаною ми маємо усвідомлювати велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім.  Отож, бажаємо всім утверджувати рідну мову, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, возвеличував Україну й українців.