вівторок, 1 червня 2021 р.

ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ

Кожного року в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей. Це одне із найстаріших міжнародних свят.

Історія свята

Вважається, що рішення про проведення такого свята було прийнято на сесії Міжнародної демократичної федерації жінок, яка проходила в Парижі у 1949 році. День захисту дітей було ініційовано, переймаючись долею дітей, які залишилися без батьків і даху над головою під час Другої Світової війни.

Вже наступного року 1 червня у понад 50 країнах уперше відсвяткували Міжнародний день дітей. Відтоді свято стало масштабнішим і щорічним.

Мета і символ свята Дня захисту дітей

Святкування дня дитини запроваджено з метою привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованих на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення добробуту дітей в усьому світі.

Свято звертає увагу на проблеми дотримання прав і охорони здоров'я дитини, які досі є однією з найбільш актуальних проблем у багатьох країнах.

Міжнародний день захисту дітей має свій символ. Це прапор зеленого кольору, на якому зображена наша планета, довкола котрої розташовані дитячі фігурки різних рас і національностей.

Міжнародний день дитини – не єдине свято, присвячене дітям. Так, 20 листопада відзначається Всесвітній день дитини. Дату було обрано не випадково, адже саме цього дня 1959 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини.

Діти наповнюють життя дорослого неймовірною радістю, теплотою, щастям. Вони потребують любові, турботі, а також — моря батьківської ласки та нехай кожне дитяче серце буде щасливе, наповниться радістю і добротою. У День захисту дітей хочу побажати кожній дитині отримувати все необхідне для того, щоб дитинство було щасливим і безтурботним. Нехай кожен малюк посміхається, радіє і ніколи не знає біди!

 

ПЕРЕМОГА ГІМНАЗИСТІВ У КОНКУРСІ ВІДГУКІВ НА УКРАЇНСЬКІ КНИЖКИ "ЧИТАЙ-ПИШИ"

 


Вже третій рік поспіль школярі й школярки Донецької, Луганської, а з минулого року і Харківської областей беруть участь у конкурсі відгуків на українські книжки «Читай-пиши»

Конкурс заснували Благодійний фонд Сергія Жадана та простір дитячого читання BaraBooka, з 2020 його співорганізатором є Український Інститут книги, а з 2021 — і видавництво Vivat. Постійні партнери — фонди Ukraine Charity i Razom for Ukraine та агенція Bagels & Letters.

Журі конкурсу: Сергій Жадан, Андрій Курков, Ганна Улюра, Ірина Славінська, Анастасія Музиченко, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Таня Стус, Галина Ткачук, Маша Сердюк.

Цей проєкт, говорять організатори, орієнтований у майбутнє. «Чим важливі освітні та творчі конкурси? Тим, що вони, так чи інакше, стосуються майбутнього. Майбутнє не починається завтра. Воно формується сьогодні. Зокрема — освіченістю й креативністю наших дітей», — переконаний письменник Сергій Жадан.

Щоб узяти участь у конкурсі, треба було прочитати книжку українського автора або авторки, обговорити її з друзями або просто добре подумати і — зробити на нею рецензію або відеопрезентацію.

Кожного року наши гімназисти посідають призові місця. Цей рік не виключення. Вітаємо переможців конкурсу «Читай –Пиши-2021» у номінації «Текстові рецензії» - Бобулича Ігора, учня 10-б класу та його наставника Сезько Тетяну Анатоліївну та Романенко Анастасію, ученицю 10-а класу, яка посіла призове місце у номінації «Відеорецензія»

Призовий фонд конкурсу влаштовано таким чином, щоб задовольнити різні дитячі бажання. По-перше, усі 12 переможців і переможиць приїдуть улітку до Харкова, де зможуть не лише розважитися, а й побачити як працює велика ІТ-компанія, друкарня та ЛітМузей. По-друге, подарунки за різні місця — корисні гаджети: планшети, комплекти для відеоблогерів та смарт-годинники. І, звичайно, — книжкові сертифікати, які дозволять обрати й отримати хорошу добірку видань. Цього року «книжковий партнер» і співорганізатор — видавництво Vivat. Нарешті, найцікавіші роботи будуть опубліковані на сайті BaraBooka та в журналі Однокласник.

Читайте й пишіть свої рецензії на книжки українських авторів.Як відомо, діти, які читають, стануть дорослими, які думають.