четвер, 15 листопада 2018 р.

ПРОГРАМІ «ВИВЧАЙ ТА РОЗРІЗНЯЙ»


педагоги краматорської української гімназії беруть участь у програмі «вивчай та розрізняй» та ВЧИТИМУТЬ
КРИТИЧНО СПРИЙМАТИ МЕДІА-КОНТЕНТ гімназистів


Реалізацію проекту здійснює IREX (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів) спільно з Академією української преси та StopFake за підтримки Міністерства освіти і науки України, Посольств США та Великої Британії в Україні.
Програма «Вивчай та розрізняй» (L2D-S) має на меті інтеграцію елементів медіаграмотності та критичного сприйняття інформації у шкільні предмети, зокрема, історію, українську мову та літературу, мистецтво, тим самим формуючи в учнів  навички медіаграмотності, критичного мислення та вміння відрізняти факти від дезінформації. 
За програмою «Вивчай та розрізняй»  уже  працює 50 загальноосвітніх шкіл (які брали участь у пілотному проекті у 2017 р.) у чотирьох містах України: Чернігові, Тернополі, Маріуполі та Дніпрі.
У 2018 р. Краматорську українську гімназію обрано для участі у проекті серед 10 шкіл м.Краматорська.
Протягом 12-13 листопада 2018 р. команда з м.Краматорська була учасником зустрічі-відкриття проекту "Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність".  Попереду багато роботи, але переконані, що у підсумку гімназисти  будуть критично налаштованими споживачами інформації.
Сучасні школярі ростуть в епоху, коли вміння поводитися з інформацією стало навичкою, яку можна порівняти зі знанням таблиці множення. Перед обличчям нескінченного інтернет-потоку людина повинна вміти захистити себе від брехні,  домогтися максимально неспотвореного сприйняття світу.