четвер, 19 серпня 2021 р.

ПОДОРОЖ ДО ХАРКОВА ПЕРЕМОЖЦІВ КОНКУРСУ РЕЦЕНЗІЙ «ЧИТАЙ-ПИШИ», УЧНІВ КРАМАТОРСЬКОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ


 Сьогодні моя історія — звіт про  участь та перемогу в конкурсі «Читай-пиши» учнів Краматорської української гімназії, про важливість  занурення у світ Книги, про доброту та турботу, а ще про те, що  саме Книга вчить, розповідає, наставляє, змушує мислити, співпереживати та радіти разом з іншими людьми.

Конкурс відгуків на українські книжки «Читай-пиши» — щорічна можливість для школярів і школярок спробувати себе в ролі літературних критиків і критикинь. А ще — познайомитися з улюбленими авторами й авторками, побувати в нових місцях, отримати корисні подарунки та навіть — бути опублікованими!

Нагадаю, що «Читай-Пиши» — конкурс для тих, хто

·        любить читати та ділитися враженнями від прочитаного;

·        має від 10 до 17 років;

·        живе у Донецькій, Луганській та Харківській областях.

Щоб узяти участь у «Читай-Пиши 2021» треба було:

·        прочитати книжку українського автора чи авторки, бажано сучасних;

·        написати про неї відгук обсягом від 2 до 5 тисяч знаків;

·        або зняти відео тривалістю до 5 хвилин (монолог, діалог з кількома учасниками, розповідь з елементами буктрейлера тощо);

Майже півтисячі школярів Луганської, Донецької та Харківської областей віком 10-17 років узяли участь у конкурсі рецензій на твори українських авторів «Читай-Пиши». Найбільше робіт було з Донецької області. Учнями гімназії було надіслано 8 робіт. Переможцем конкурсу у номінації «Текстові рецензії»  став Бобулич Ігор( наставник Сезько Тетяна), учень 10-б класу та Романенко Анастасія, учениця 10-а класу, яка посіла призове місце у номінації «Відеорецензія».Примітним є те, що до фіналу ввійшли роботи Лілії Пархомчук та Ангеліни Масалітіної, учениць 10-б класу в номінації «Текстові рецензії», що свідчить про високий рівень робіт дівчат. Ігор Бобулич рецензував книгу «Anarchy in the UKR» Сергія Жадана. Анастасія Романенко рецензувала книгу «Не такий» Сергія Гридіна.




А до складу журі цьогорічного конкурсу увійшли: Сергій Жадан, Андрій Курков, Ганна Улюра, Ірина Славінська, Анастасія Музиченко, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Таня Стус, Галина Ткачук, Маша Сердюк.

Окрім кількості робіт, організатори — Благодійний  Фонд Сергія Жадана, BaraBooka, Український інститут книги та видавництво Vivat — відзначали, що з року в рік роботи стають все кращими, діти більш ґрунтовно підходять до вибору тем і аналізу творів, а постійні учасники/ці фактично рік готуються до подачі заявок.

Головним подарунком для переможців стала літня мандрівка Харковом, де діти змогли познайомитися з різними професійними та культурними середовищами. Крім того, Ігор та Анастасія отримали сертифікати на книжки від цьогорічного співорганізатора конкурсу — видавництва Vivat, та корисні ґаджети: смарт-годинник і набор для відеоблогінгу . Та чи не найголовніше —текстові роботи учасників будуть надруковані на сторінках Журналу “Однокласник” та на сайті BaraBooka.  З незабутніми  враженнями ми повернулися з Харкова. Це — дивовижне місто. У самому його серці можна побачити останні досягнення високих технологій, а поряд — вузьки вулички, вимощені бруківкою, з маленькими старовинними будинками, обсадженими столітніми дубами. Тому цікаво було відвідати Харківський літературний музей (неофіц. назва ЛітМузей), дізнатися про історію розвитку телебачення,  відчути дух літературного Харкова 20-30 років, дізнатися більше про мешканців легендарного будинку письменників «Слово» (вул. Культури, 9), і разом із тим познайомитися із сучасною компанією «Промодо», яка допомагає розвивати бізнес  за допомогою   інтернет-маркетінгу. Дивовижні відчуття, нові знання та натхнення для розвитку ми привезли з Харкова.





Серед авторів, яких цьогоріч найбільше рецензували конкурсанти, — Андрій Кокотюха, Сашко Дерманський, Сергій Гридін, Андрій Бачинський, Оксана Лущевська, Мар’яна та Тарас Прохасько, Марія Сердюк, Леся Воронина, Сергій Жадан, Зірка Мензатюк, Галина Вдовиченко, Ірен Роздобудько та інші сучасні українські автор(к)и.

«Цього року загальний рівень конкурсних робіт значно вищий, аніж попередні. Рівень аналізу, критичного мислення, рефлексій та творчого осмислення прочитаного часом вражає, а глибина і щирість підлітків викликають щем і захват», — розповідає дитяча письменниця і організаторка подій BaraBooka Настя Музиченко.

Письменниця та керівниця проекту промоції дитячого читання BaraBooka Тетяна Стус додає: «Кількість відеовідгуків зросла більш ніж удвічі, що свідчить про популярність та зручність такого формату. А ще цього року ми намагалися говорити про те, що книга — це прекрасний привід до розмови, і скоро, до речі, презентуємо відеопроєкт “Читай-Пиши”, який буде цікавий і читакам і їхнім дорослим».

Цікаву думку висловив письменник та співорганізатор конкурсу Сергій Жадан, з рук якого  гімназисти отримували нагороду; «У школах на Сході України, як загалом і по всій країні, — все тримається на вчителях. І з одного боку це добре, бо свідчить про те, що система дає можливість щось робити, працювати, реалізовуватись. І там, де є зацікавлені і захоплені своєю справою вчителі, з’являються нові активності, формуються простори і спільноти з дітей, а подекуди і батьків. А з іншого — погано, бо це свідчить, що наша освітня система дуже вразлива. Там, де ми маємо пасивних і не зацікавлених учителів, діти мають набагато менше можливостей для отримання якісних знань, розвитку, виходу за межі своїх можливостей. У будь-якому випадку, все тримається на вчителях, якщо вони активні, дієві і готові працювати»








Голова БФ Сергія Жадана Ірина Куніцина говорить: «Цей проєкт, як і багато з того, що робить наш фонд, — це наша спроба допомагати дітям на Сході України. Ці діти ростуть у тривозі, бо війна дуже близько, але вони неймовірні, вони дуже тонко все відчувають, це видно і в текстах, і в тому, що вони говорять на зустрічах. Вони хочуть жити в здоровій країні і докладатися до її розвитку, бути щасливими людьми. І наша, дорослих, задача — підтримувати їх всіма силами. Що, власне, ми і робимо, за сприяння наших багатьох друзів, в тому числі з діаспори, фондів Razom for Ukraine та Ukraine Charity».

Керівниця відділу промоції читання Українського Інституту книги Анастасія Ярошик говорить: «Написання робіт, відвага податися та очікування результатів співмірні виграшу, а інколи навіть цінніші. Я переконана, що з цим конкурсом формується особлива спільнота, яка ширитиме та звеличуватиме український літературний процес, а учасники завдяки слову змінюють нашу дійсність уже сьогодні».

Зараз у книгах можна знайти все – від дитячих віршиків до наукових робіт з ядерної фізики, й усі вони – доступні кожному. Людина, яка прагне вчитися, обов’язково любить читати – вдумливо, натхненно. З такими людьми цікаво спілкуватися, бо в них широкий кругозір та цікаві думки про різні речі.

На зміну друкованим книгам прийшли книжки електронні. Їхній плюс у тому, що вони роблять потрібну інформацію максимально доступною для кожного. Лише від нас залежить, чи захочемо ми взяти від книжок те багатство, яке вони для нас зберігають.

Читайте й пишіть свої рецензії на книжки українських авторів. Як відомо, діти, які читають, стануть дорослими, які думають.