пʼятницю, 11 червня 2021 р.

АКТУАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ВІД МОНУ



 

ТЕСТ НА ЦИФРОВУ ГРАМОТНІСТЬ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ

 

Нагадуємо про національний тест на цифрову грамотність «Цифрограм для вчителів», який спільно запустили Міністерство цифрової трансформації та Міністерство освіти і науки. Тест дає вчителям можливість оцінити власний рівень цифрової грамотності та вдосконалити цифрові навички.

Національний тест на цифрову грамотність для вчителів доступний за посиланням.

Цифрограм надає можливість оцінити 21 цифрову компетентність за 5-ма сферами та визначити, які з них потребують удосконалення, ефективніше будувати індивідуальну професійну траєкторію та відслідковувати динаміку професійного зростання. Цифрограм також дає можливість отримати сертифікат про рівень цифрових компетентностей. 

Крім того, Мінцифри з партнерами також запустили інші продукти, зокрема Цифрограм 2.0, який є покращеною версією інструменту. Він містить 6 сфер і 30 компетентностей. Вказаний тест спрямовано на перевірку цифрових компетентностей усіх громадян, тому проходити його також можуть учні 9-11 класів. 

МОН рекомендує педагогам скористатись Цифрограмом – зокрема із метою відстеження власного професійного зростання та створення пропозицій до річного плану підвищення кваліфікації. 

Докладніше про Цифгрограм для вчителів читайте за посиланням

 

ЩО ТАКЕ SELFIE І ЯК НИМ КОРИСТУВАТИСЯ: ВІДПОВІДІ НА ПОШИРЕНІ ЗАПИТАННЯ

Для шкіл, які зацікавлені у використанні онлайн-інструменту SELFIE і хочуть дослідити, на якому етапі цифрового розвитку вони знаходяться, МОН підготувало докладні роз'яснення. 

У матеріалах можна дізнатись, що таке SELFIE і чим цей інструмент корисний закладам освіти, які етапи реєстрації для закладів освіти, скільки триває опитування, як проаналізувати результати, як створити персоналізовані опитувальники тощо.

Роз’яснення вже розміщено на сайті МОН.

 

ХАРКІВСЬКИЙ ПОЛІТЕХ ПРОВОДИТЬ ЛІТНІ КАНІКУЛИ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ

До 18 червня на базі Харківського політехнічного інституту проходять «Канікули з Політехом» для школярів. Мета проєкту – популяризація природничих (хімія, фізика, математика тощо), соціальних наук серед молоді.

14-18 червня в межах «Канікул з Політехом» відбуватимуться заходи «One Day University». Школярі зможуть на один день стати студентами і відвідати пари (1 лекція, 1 практика, зустріч зі студентами ХПІ). Мета заходів – розкрити суть спеціальності та спростити її вибір, а також зруйнувати бар’єр між поняттями «вступник» та «студент», розвіяти міфи про складнощі навчання.

Заходи безкоштовні, відбуватимуться онлайн. Початок – 14 червня о 10:00. Графік і реєстрація на заходи – за посиланням. Докладніше про «Канікули з Політехом» – ось тут.

 

ПЕРЕБІГ ЗНО-2021

Триває основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання 2021, яка проходить з дотриманням всіх протиепідемічних правил.

4 червня відбулось тестування з історії України, учасниками якого стали 203 361 особа. 7 червня пройшло тестування з фізики, участь у тестуванні взяли 23 570 осіб. А 10 червня відбулось тестування з біології, яке складали 79 388 осіб.

15 червня відбудеться ЗНО з географії – останнє тестування основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання 2021.

Нагадуємо, що учасники ЗНО, які не змогли взяти участь в основній сесії через причини, які не залежали від їхніх дій і волі, можуть зареєструватися для участі в додатковій сесії. Докладно про умови участі в додатковій сесії – у відповідному розділі сайту УЦОЯО.

 

ВСТУП-2021: ВІДЕОРОЗ’ЯСНЕННЯ ДЛЯ ВСТУПНИКІВ ТА ЇХНІХ БАТЬКІВ

Напередодні основного етапу вступної кампанії 2021 стартувала серія відеороз’яснень з найбільш поширених питань, які турбують майбутніх студентів та їхніх батьків. 

Перша серія – про подання заяв через електронну системунаступна – про безпосередній вибір майбутньої спеціальності через електронні сервіси.  Ролики доступні на сайті МОН у розділі «Вступна кампанія 2021» та на офіційному YouTube-каналі Міністерства.

Докладніше про відеороз’яснення – за посиланням

Крім того, оприлюднено інформацію щодо особливостей вступної кампанія 2021 для дітей з тимчасово окупованих територій України та початок роботи освітніх центрів «Крим-Україна» і «Донбас-Україна». Докладніше про це читайте за посиланням

 

ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ: ПОРЯДОК АНАЛІЗУ ДІЯЛЬНОСТІ
МІСЦЕВИХ ОРГАНІВ ВЛАДИ, ПІДРОЗДІЛІВ З ПИТАНЬ ОСВІТИ

МОН пропонує для громадського обговорення Порядок здійснення аналізу діяльності місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їхніх структурних підрозділів з питань освіти.

Мета такого аналізу – вивчити стан дотримання місцевими органами вимог законодавства у сфері освіти і в разі потреби надати рекомендації щодо усунення порушень, а також забезпечити інтереси територіальних громад щодо належної якості освіти на відповідній території. Аналіз діяльності місцевих органів має здійснювати Державна служба якості освіти України, її територіальні органи.

Пропозиції та зауваження до проєкту можна надсилати до 6 липня на е-пошту storchak@mon.gov.ua з темою повідомлення «Аналіз. Громадське обговорення».

Докладніше про документ читайте ось тут.