середу, 9 березня 2022 р.

«БОРІТЕСЯ — ПОБОРЕТЕ! ВАМ БОГ ПОМАГАЄ! ЗА ВАС ПРАВДА, ЗА ВАС СЛАВА І ВОЛЯ СВЯТАЯ!»

 


«БОРІТЕСЯ — ПОБОРЕТЕ! ВАМ БОГ ПОМАГАЄ! ЗА ВАС ПРАВДА, ЗА ВАС СЛАВА І ВОЛЯ СВЯТАЯ!»

 ТАРАС ШЕВЧЕНКО

 14-й  день нашої боротьби,  яка наближає Перемогу України. А ще — день народження Тараса Шевченка. І саме його словами  з «ОСІЯ. ГЛАВА XIV»  хочеться звернутися до окупанта:

Не дасть коня вам охляп сісти

Та утікать; не втечете

І не сховаєтеся; всюди

Вас найде правда-мста; а люде

Підстережуть вас на тоте ж,

Уловлять і судить не будуть,

В кайдани туго окують,

В село на зрище приведуть,

І на хресті отім без ката

І без царя вас, біснуватих,

Розтнуть, розірвуть, розіпнуть,

І вашей кровію, собаки,

Собак напоять...

Вихід для загарбників один —здаватися в полон. Ми обовязково переможемо.

У котре переконуюсь, яку магічну силу має СЛОВО. А особливо, якщо це Слово Кобзаря. Його  пророчі  твори сьогодні  мають гострий запит в українському суспільстві. Варто хоча б згадати  рядки з поеми «Кавказ»: «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!» Навіть зараз, через більше, ніж 200 років, під час війни слова Шевченка не втратили своєї актуальності.

Чому деякі твори, навіть якщо й стають популярними свого часу, швидко забуваються і поступово зникають у часі, тоді як інші поезії живуть у віках і пам’яті людей? Переконана, життя поезії залежить від того, наскільки глибокою є думка, висловлена в творі, наскільки імовірними є почуття, які  викликають  слова.

       Як багато воно важить? Слово радісне і сумне, слова підтримки та докору, віри у сили свого народу, надії та впевненості у перемогу.

      Слово людське вічне, повсякчас передує всьому, що творить людина у світі. А це значить, що коли у нас є слово, перед нами є майбутнє, є надія.

Не припиняю захоплюватися силою та мужністю наших захисників,  відвагою відчайдухів, які виходять на мітинги підтримки там, де є ворог. Біль за тих, хто втратив рідних країть серце.

Дякую тобі, Тарасе, що ти й сьогодні  твоє слово поряд. Дякую за те, що  даєш почуття власної свободи і людської гідності,  гідності  всієї великої країни  та  нашого  народу.

Слово  Шевченка різнобарвне, потужне, гучне і впевнене, соковите та лагідне, мрійливе і закохане, нескорене, всепоглинаюче і  всеохоплююче, мужнє  і  мудре, проникаюче у найвіддаленіші куточки душі, те, яке  зачаровує з першого знайомства. Воно —  вічне:

 

І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люде на землі.

 


Усе буде Україна!

 

З вірою у  ПЕРЕМОГУ  УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

Тетяна Сезько.