понеділок, 8 травня 2017 р.

8-9 ТРАВНЯ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ Й ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ НАД НАЦИЗМОМ

 День па́м'яті та прими́рення — пам'ятний день в Україні, який відзначають 8 травня, в річницю капітуляції нацистської Німеччини.
  Пам’ять. Примирення. Правда. Ключові християнські поняття правди, пам’яті та примирення є засадничими  для світської гуманістичної культури.
 Терпіння і відсутність такого координально впливають на наше життя. Терпіння — це одна з чеснот, даних нам Богом, щоб навчитися прощати, знаходити порозуміння і примирення між собою.
       Стій! Час замри і озирнися в минуле. Озирнися на тих, кого зараз немає, хто з каменя дивиться на нас з висоти своїх пам'ятників. Стій! Зупинись! Ніколи не проходь байдуже повз гранітної стіни, на якій визолоченими буквами вписані імена тих, що полягли на полі бою, закатованих у фашистських концтаборах, спалених, повішених, знищених, але не скорених. Зупинись — постій мовчки — згадай...
  Переосмислення подій Другої світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого, рівне вшанування пам'яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслення солідарності та бойового братерства усіх Об'єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів (євреїв, українців та ін); перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей   дає можливість осмислити новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
     Наш земний уклін усім, хто виніс роки окупації та пекло концтаборів, хто піднімав з руїн і відроджував Батьківщину.
      Дорогі ветерани! Ваша мужність, життєва мудрість, ставлення до ратного і громадянського обов'язку — це високий приклад для наслідування. Наш обов'язок — бути гідними вашого життєвого подвигу, утверджуючи мир, злагоду та суспільну гармонію на українській землі.

       Памятаймо та перемагаймо!