вівторок, 14 лютого 2017 р.

АРТ- ВИСТАВКА «ТЕ, ПРО ЩО ВАЖКО СКАЗАТИ» В РАМКАХ ПРОЕКТУ «ІНТЕГРАЦІЯ ЧЕРЕЗ ДІАЛОГ» ЗАВІТАЛА ДО КРАМАТОРСЬКОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ

     13 лютого 2017 р. Локальний Центр громадянської освіти у м. Краматорську Донецької області організував презентацію арт-проекту «Те, про що важко сказати». Місцем експозиції було обрано Краматорську українську гімназію. Учні  мали змогу ознайомитись із фотовиставкою, поспілкуватись із однолітками, послухати коментарі до робіт, замислитись над історіями та долями людей, які зображені на фотографіях.
 Цікаво, що копії виставки будуть представлені в ряді міст УкраїниЛьвовіБахмутіСєвєродонецькуСлов'янськуЧерніговіКропивницькомуХарковіЧернівцяхБердичевіКам'яномуМарганціБердянську
Житомирі і багатьох інших.
  Гості виставки дізналися про основний задум авторів, які намагалися відобразити низкою концептуальних фотографій свої внутрішні переживання, що з'явилися в нових життєвих обставинах. Проект став спробою візуально продемонструвати те, що іноді надто важко передати словами.
    Ми фіксуємо, засвідчуємо своє життя певними діями, в той час, коли саме життя є певним відбитком нашого багатогранного Всесвіту. Дивна проекція відчуттів, чи не так? Але є в цьому своя містика, своя магія. Адже фотографія – це магія світла і лінзи. Це навіть не бажання зберегти швидкоплинність життя, це скоріш за все призма людської свідомості за допомогою якої ми бачимо минуле, і теперішнє. І тільки єдине цей оптичний пристрій не в змозі зробити – зафіксувати майбутнє.  Як складеться життя у тих, хто втратив  рідних, власний дім, відчуття спокою, впевненості? Як оговтатись від війни, розпачу, тривоги?
  














Історії дітей-підлітків вражають. Здається, країна дала людям такий період вакууму, щоб найсильніші зачепилися, знайшли житло, самі владнали свої проблеми, тоді, можливо пізніше будуть соціальні програми, якесь житло. Безліч проблем поставила доля перед вимушеними переселенцями. Сьогодні лише спільними зусиллями, низкою соціальних програм, всілякою підтримкою тих, хто опинився в скрутних життєвих ситуаціях, зможемо налагодити, відновити та відродити те, що зруйновано.

        

ДРУЖНІЙ ВІЗИТ ДО КРАМАТОРСЬКОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ ПРОФЕСОРА ІЗ ПОЛЬЩІ.

      До Краматорської української гімназії завітав професор одного із найбільших державних вищих навчальних закладів Польщі Гданського університету Войцех Сеген. Темою  дослідження кандидата педагогічних наук   є вивчення  та порівняння  гуманітарної освіти на сучасному етапі розвитку України, Білорусі та Росії. Із метою  вивчення  даного питання учений  відвідав уроки історії, української мови та літератури, поспілкувався із педагогами та учнями гімназії поза навчальними заняттями.
         Войцех Сеген  поділився своїми враженнями після триденного перебування у навчальному закладі. Викладач високо оцінив рівень навченості гімназистів, професіоналізм педагогів. Змістовними та інформативно насиченими були уроки історії України, уроки української мови та літератури, засідання гуртка з філологічно обдарованими та здібними дітьми.









      Відомо, що рівень освіти в Польщі один з найкращих в порівнянні з країнами постсоціалістичного табору. Польща пропонує дуже великий вибір освітніх послуг. Після вступу в Європейський Союз країна адаптувала свою систему освіти до європейських стандартів та приєдналась до Міжнародних норм класифікації освіти (ICSED).

     Ми сьогодні знаходимося у вирі реформування освітньої системи України. Ми потребуємо змін, але вже сьогодні гімназія  надає якісні освітні послуги, виховує справжніх патріотів, які знають свою історію, традиції, плекають рідну мову.